Telefon

+386 30/608-997

E-pošta

info@zavodbalance.si

Delovni čas

Po dogovoru

Intimne odnose odraslih vodijo izkušnje, ki so nastale na temelju zgodnjih doživetij s pomembnimi drugimi, med katerimi sta zanesljivo mati in oče. To se vpiše v otrokovo psiho, kar je močno telesno obarvano. Posameznik se ne zaveda, da so se vsi spomini vpisali v možganske strukture, le da do nekaterih nima dostopa. Ko pa v odrasli dobi, sreča nekoga s podobnimi doživetji, se vse ponovno prebudi. To se kaže v tem, koliko si upa prepustiti in zaupati drugemu partnerju. S tem se začne graditi medsebojni odnos, ki je pod močnim vzdušjem zaljubljenosti, telo pa spregovori z vsemi senzoričnimi sporočili. Posameznik nezavedno išče partnerja, ki se bo skladal z idealno podobo o partnerju (da bo ljubljen in željen) ter da bi z obnovitvijo odnosa iz otroštva, prišlo do razrešitve globokih ran. Zavestna odločitev obeh partnerjev je tista, ki omogoča zdravljenje stisk iz preteklosti, da preprečita začaran krog ponovnih konfliktov, za katere še sama ne vesta, da so posledica izkustev iz preteklosti, ki pa se prebujajo v sedanjosti. Zdravo partnerstvo temelji na posameznikovem zavedanju lastnih čutenj (stik s sabo), obenem pa sposobnost vživljanje v čutenja drugega.

V partnerski terapiji se ne osredotočamo samo na reševanje problemov, ampak tudi na novo doživetje občutka ljubljenosti, ki sta ga že občutila v času zaljubljenosti. Zaradi začaranega kroga konfliktov, je privedlo do nerazumevanja in čustvene oddaljenosti med njima (nespoštovanje, skrb za otroke, bolezen, stres, nerazrešeni odnosi s starši, izgube). Pod stisko se pari sprašujejo: ali lahko računam nate? Ali boš tukaj zame, ko te bom potreboval/a? Strah pred izgubo povezanosti povzroči spiralo nevarnega okolja, kjer se izgublja čustvena bližina, saj sta oba v obrambni poziciji. Vrstijo se konflikti, ki niso nujno slabost, saj nakazujejo na priložnost ponovne vzpostavitve partnerskega odnosa, ki prestavi odnos na novo raven spoštovanja in povezanosti ter ljubljenosti. Terapevtski proces omogoča paru osebno in skupno rast. Terapevt vzpostavi sočuten in enakovreden odnos z vsakim od partnerjev, ki temelji na varnosti, zaupanju in spoštovanju. S tem jima omogoči, da slišita samega sebe in nato poslušata drugega, razrešujete globoke stiske ter vzpostavita varno navezanost v odnosu.

Partnerska terapija je namenjena parom:

  • partnerske težave (odtujenost, težave v intimnosti, ne sprejemanje drugačnosti partnerja, težave v medosebnih odnosih, pasivna agresija, nasilje…),
  • soočanje in podpora z PTSM enega od partnerjev,
  • neuspešna komunikacija (konflikti) ter konstruktivno reševanje,
  • soočanje in prilagajanje stresom (brezposelnost, bolezni, izgube),
  • nezvestoba, razveza,
  • odvisnosti, nasilje,
  • vpliv staršev na partnerstvo,
  • krepitev skupnih področij,
  • partnerstvo v času odhoda otrok od doma.