Telefon

+386 30/608-997

E-pošta

info@zavodbalance.si

Delovni čas

Po dogovoru

Zdravstveni delavci preprečijo izgorelost tako, da ohranjajo dobro lastno počutje s skrbjo ravnovesja svojega zdravja v vseh štirih dimenzijah:

  • čustveno/socialno zdravje,
  • fizično zdravje,
  • intelektualno zdravje
  • duhovno zdravje.

Pacientu pripada strokovno usposobljen, empatičen in neizčrpan zdravstveni delavec. Rešitev izgorelosti je zmanjšanje obremenitve ali povečati vire moči, da se tehtnica prevesi v zdravo ravnovesje. Pomagajmo sami sebi, pričnimo se spoštovati, saj s tem znatno povečamo nadzor nad procesom lastnega izgorevanja.

POVEČATI SI MORAMO VIRE MOČI – RAZVITI SOČUTJE DO SEBE! Kako?

  1. Z ohranjanjem notranjega ravnovesja – uravnavanje čustev (samoregulacija). Vzemimo si čas in usmerimo pozornost na svoje telo in počutje. Tako bomo lahko pravočasno pri sebi opazili opozorilne znake izgorelosti.
  2. Okrepimo si samospoštovanje. Pomembno je biti zvest samemu sebi in spoznati kje so naše meje. Samospoštovanje zajema ozaveščanje in spoznavanje svojih močnih in šibkih točk – brez kritike sprejeti sebe v vsem.
  3. Pohvalimo sebe in druge za dobro opravljeno delo. Trudimo se po najboljših močeh v nenehnem delu, novih izzivov in časovne stiske,…a namenimo trenutek tudi, da pohvalimo.
  4. Nadaljujemo z dejavnostmi, ki jih imamo radi in nas sproščajo. Da bomo kos stresu, nadaljujemo z dejavnostmi kot so: hobiji, šport,…karkoli, kar nas sprošča.
  5. Naloge, ki jih moramo opraviti, razvrstimo po pomembnosti. Vzemimo si trenutek za razmislek in si delo razvrstimo.
  6. Postavimo si realne, dosegljive cilje. Če so cilji nedosegljivi, smo hitro pod stresom.
  7. Privoščimo si redne odmore ter si vzemimo čas za počitek. To je pomemben element. Če nismo spočiti, se dogajajo napake.
  8. Sproti rešujemo morebitne težave v odnosih s sodelavci. Komunicirajmo spoštljivo, vprašajmo za nasvet, se zahvalimo in pohvalimo.
  9. Zdrava sebičnost je nasprotje egoizmu, ki je tudi ključ za uspešno in mirno življenje.
  10. Povrnitev identitete – ko se v nas naseli občutek, da zaradi izgorelosti, ne vemo več kdo smo, izgubljamo stik s sabo. Odgovorni ste za svojo varnost. Če ste jo v sebi izgubili, se ne obsojajte in si poiščite strokovno pomoč.
  11. Prevzeti odgovornost za svoje vedenje – prevalitev krivde na drugega, godrnjanje, nerganje, pritoževanje, zlahka poistovetimo in na nek način to tudi podpiramo. Dokler imamo krivca, ne iščemo rešitev.
  12. Jeza – izrazite jo! Zdrava jeza je zelo dragocena informacija, ki nam sporoča, da je nekaj narobe. Prisluhnimo ji ter posvetimo pozornost kaj nam sporoča.
  13. Vedno prijazen zdravstveni delavec. Nikoli ne zna reči “Ne!” Pozornost je usmerjena v prijaznost in v ugajanje drugim, ne vemo pa, kako se mi sami počutimo – nismo v stiku s sabo. Postavljajmo svoje meje drugim in sebi.
  14. V stiski niste sami! Zdravstveni delavci se s težavami spoprijemajo sami, tolmačijo si jih kot osebni neuspeh. Če ne zmorete sami uravnovesiti aktivnosti, ki vas izčrpavajo kljub počitku – NISTE KRIVI. Poiščite si oporo. Tako kot lahko od vseh ljudi najbolj škodujemo sami sebi, imamo, k sreči tudi edino in samo mi, največjo moč, da sebi pomagamo, se pričnemo spoštovati in s tem znatno povečamo nadzor nad procesom lastnega izgorevanja.