Telefon

+386 30/608-997

E-pošta

info@zavodbalance.si

Delovni čas

Po dogovoru

Anksioznost (tesnoba)

se obravnava kot kompleksna in subjektivna izkušnja. Je neprijetno čustvo, ki se kaže na način posameznikovega vedenja. V mislih imamo čezmerno zaskrbljenost, ki traja vsaj šest mesecev in so prisotni trije ali več naslednjih simptomov: utrujenost, težave pri koncentraciji, razdražljivost, mišična napetost, nespečnost.

Pri večini ljudi (odrasli in otroci) je anksioznost normalna in se z njo naučimo živeti. Nekatere osebe pa anksioznost doživljajo kot hudo stisko, kar otežuje dobro delovanje posameznika v življenju. Posledice se kažejo na področju šole, poklicnem udejstvovanju in v medsebojnih odnosih, saj so večinoma časa zaskrbljeni. Tesnobno motnjo je treba zdraviti, saj lahko pripelje do nefunkcionalnega delovanja osebe in/ali paničnega napada. Kadar je oseba prekomerno zaskrbljena zaradi zdravja, otrokovih ocen, službe, partnerja itd., prične dvomiti vase in v obstoječe rešitve (“nič se ne da rešiti”). Ob tem se pretirano ukvarja z negativnimi mislimi in dvomi, kar se manifestira v telesne simptome, ki so podobni stresu (pospešeno bitje srca, potenje, napetost mišic, prebavne težave, težave s koncentracijo, nemir in drugi znaki stresa). Pojavijo se razdražljivost, stalna duševna napetost ter slaba koncentracija.

Tesnobo lahko odpravite v terapevtskem procesu, kjer se raziskuje globlji vzrok pretirane zaskrbljenosti in avtomatičnega telesnega odziva.